post

Над половината от сделките с жилища в София от началото на годината са на цени между 25 000 и 50 000 евро, сочат наблюденията на столични брокери.

Според Наско Атанасов от „Виктория инвест” под 25 000 евро много трудно може да се намери качествен имот. „Търсенето на евтини некачествени жилища ще пада”, прогнозира той пред „Монитор“.

„Сделките за най-евтини двустайни са около една десета от всички”, уточнява брокерът. По думите му това са в повечето случаи стари панелни жилища в зле поддържани входове или жилища в неголеми кооперации с гредоред, строени през 40-те години на миналия век.

„Те се купуват от хора в крайна нужда и неразчитащи на кредит, които ги взимат, за да си решат жилищния си проблем за кратък срок. Подобни апартаменти се продават много трудно и обикновено се чака определен клиент”, пояснява Атанасов.

Полина Стойкова от Bulgarian Properties смята, че на жилища с цена до 50 000 евро се падат 45% от сделките. „Една десета от продажбите са на имоти над 120 000 евро”, уточнява тя. От началото на годината се наблюдава активизиране във всички сегменти на пазара и се очаква тази тенденция да продължи и през 2015 г.

Според нея качествен двустаен ново строителство в сравнително хубав квартал може да се купи на цена от поне 65 000 евро. „Стремежът на хората да купуват най-евтиното отразява реалната картина на доходите и начина им на живот”, смята Стойкова и добавя, че за София границата между средния и ниския сегмент е условно около 50 000 евро.

Тихомир Цаков от „Аристо” твърди, че основната част от сделките с жилища в столицата е с най-евтините имоти на цена до 40 000 евро. „Става дума за двустайни или големи гарсониери от среден клас, и то в не много престижен квартал”, пояснява той. „При евтините покупко-продажби преобладават панелките. За 40 000 евро трудно може да се купи 50 кв. м завършен апартамент ново строителство”, казва брокерът.

Предлагането на имоти в ниския сегмент е малко но не виждам скоро да се приключи с търсенето на най-евтиното. Поне докато не свърши кризата, смята Цаков. „За да си позволи човек покупка на апартамент, заплатата трябва да му е поне 3000 лв., като половината спестява или дава за изплащане на ипотека. Образно казано, да може да купува на месец по един квадрат жилищна площ. И за 6-7 години да събере пари или изплати нормално жилище от 60-70 квадрата”, уточнява той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *