post

Кметове одобриха идеята на министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова да бъде създаден съвет, който целеносочено да работи по проблемите на регионалната политиката. Това стана ясно по време на заседание на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Съветът ще е в различен формат от Съвета по финансовата децентрализация. След окончателното преструктуране на министерството ще бъдат създадени форматите, в които ще се обдъжат и търсят решенията на отделните сектори.

Министър Павлова заяви, че вече са върнати правомощията на общините сами да одобряват инвестиционните проекти на стойност над 10 млн. лв. на териториите им, които им бяха отнети със създаването на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП). Към момента има стартирани 38 процедури по одобрение на подобни проекти, но тъй като няма регресирно действие на закона, те трябва за бъдат довършени от МРРБ, където се влива МИП.

Съветът по децентрализацията да се върне в МРРБ, където му е мястото, каза още регионалният министър. Заместник-министър, който от 1 декември ще встъпи в длъжност, пряко ще отговаря за тази част от съвместната ни дейност. Надявам се като дългогодишен кмет на Мездра той да ви е от помощ и да говорите на един език, коментира Павлова.

Сроковете за техническите паспорти ще бъдат удължени за последен път с още 1 година. Промяната в наредбата е публикувана на страницата на МРРБ  и има 14-дневен срок, в който да се правят коментари по нея. Очаквам да сте активна страна, призова Павлова. Тя напомни, че всички собственици на имоти, които се включат в програмите за саниране на домовете, ще получат безплатно технически паспорти. Разходите по издаването им ще бъдат за сметка на държавата, обясни регионалният министър и призова кметовете да информират хората за тази възможност.

Само 10 на сто от имотите в България имат технически паспорти, издадени в последните 4 години, сочи специално проучване на Сдружението на общините. Като основна причина за липсата на интерес към процеса е цената на услугата. Тя е непосилна за много хора, коментираха от ръководството на сдружението.

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са неизбежни. Заварих в наследство от Министерстното на инвестиционното планиране решение за отмяна на закона и създаването на негово място на нови три закона, сподели Павлова. На този етап не виждам добавена стойност в разделянето на закона на три самостоятелни нормативни акта и очаквам много бързи коментари от вас, сподели регионалният министър. Категорично сме против разделянето на ЗУТ, това ще доведе до хаос и ще блокира работата ни, бяха категорични кметовете. Според тях промени в закона трябва да има, но е добре те да бъдат направени до една година.

В рамките на мандата на това правителство сме поели ангажимент да се справим с предизвикателството водна реформа, и колкото и да не е приятно на голяма част от водните дружества, тя ще се проведе, категорична беше Павлова. Преструктурирането и окрупняването им са възможност за по-ефективно управление и привличане на европейско финансиране, мотивира се тя.

На засезанието беше обсъдена и потребността от провеждане на обучение за координирани действия при кризи и и бедствия. Все още имаме какво да си пожелаем, всичко, което ни се случи през тази година показва, че има нужда от обичение за създаване на добра координация между разлчините нива, смята Павлова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *