post

12 сгради в различни градове на страната се състезават в конурса за емблематчина сгарад на България. Целта е популяризирането на реставрираните през последните години обекти. Селекцията от 12 сгради от Габрово, Трявна, Русе, Велико Търново, село Белчин, Варна, Пловдив и София се надпреварват за голямата награда, съобщава Нова телевизия.

Гласуването се провежда до 10 декември на emblematichnitesgradi.com, където може да видим и 360-градусова панорама на всяка сграда. Най-много гласове към момента е събрал театралният комплекс Доходно здание в Русе. Сградата е ценен архитектурен шедьовър, изграден по проект на виенския архитект Петер Паул Бранк през 1898-1902 г. Най-малко гласове е получила Националната опера в столицата. Останалите претенденти от София са и шедьоври като Боянската църква, музеят под базиликата Света София, Народният театър и Националната художествена галерия.

В надпреварата влизат Априловската гимназия в Габрово – люлката на българското светско образование, Драматичният театър във Варна, построен с безпрецедентна дарителска кампания за времето си, събрала за по-малко от месец 1 милион лева. Участва и Малката базилика в Пловдив, открита случайно при изграждането на панелен блок. За победата се борят и Славейковото школо в Трявна – едно от първите светски училища у нас, единственият оцелял във Велико Търново хан – Ханът хаджи Николи, построен от Колю Фичето, както и старинното селище Цари Мали Град в село Белчин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *