post

2015-а година ще бъде по-добра от настоящата от гледна точка на усвояването на еврофондовете. Това заяви в предаването „Преди всички“ вицепремиерът по икономическата политика и европейските фондове Томислав Дончев.

“2014-а година е нулева от гледна точка на плащания в повечето държави-членки”, подчерта Дончев. Той каза, че по-смелите държави използват отдавна един механизъм – те стартират част от схемите с финансиране от националния бюджет и в последствие търсят възстановяване на разходите от ЕК.

“Нещо, което България за съжаление не можа да направи. 2014-а е нулева за България. Категорично твърдя, че 2015-а няма да бъде такава. Вече имаме одобрени две оперативни програми – „Човешки ресурси“ и „Транспорт и транспортна инфраструктура“. По „Човешки ресурси“ имаме получен аванс. От информацията, с която разполагам, Програма „Добро управление“ е технически готова за одобрение, както и в много напреднала степен е и „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Конкурентоспособност“. Очаквам в рамките на месец януари тези три програми да бъдат одобрени. Все още има няколко незатворени въпроса, които са обект на преговори с ЕК по „Региони в растеж“ и „Околна среда“. До март разчитам почти всички програми да са одобрени”, добави вицеремиерът.

По думите на Дончев страната ни има готовност да стартира първите схеми в първото полугодие на 2015-а, използвайки заемообразни средства от бюджета, ако се забави одобрението на някоя важна ресурсна програма като примерно „Региони в растеж“ или „Околна среда“. Той подчерта, че държавата е длъжна да обслужва всички плащания към бенефициентите, без значение за кой програмен период говорим и без значение дали на нея са й прекъснати или забавени плащанията”.

“Факт е, че има перманентен дефицит в бюджета на ЕК и по тази или други причини често се налага да се забавят плащания, но едното теоретично не би следвало да има връзка с другото. Държавата не може да си позволи да прехвърли проблема на бенефициента”.

“През 2014-а имаше няколко много силни шока в системата и ще бъде пресилено да твърдя, че те са излекувани. Имаме една оперативна програма, по която половината от годината не е плащано на бенефициентите – “Околна среда”. Въпреки всички опити да бъде засилено неимоверно темпото и да бъде минимизирана загубата, загуба на средства към края на 2014-а ще има. Разбира се, те ще са много по-малка от тази, която показваха прогнозите. Добрият сценарий по оперативните програми сведен е рискът от загуба на средства под 30 млн. за 2014-а, което е близо 5-6 пъти по-ниско от всякакви прогнози. Това ще бъде успех. Друг по-голям шок върху системата е сложните отношения между управляващи органи и бенефициенти, тук говоря за финансовите корекции. Планът ни е до края на март да затворим всички проблемни случаи. До тогава, за да не спира хода на изпълнение на проектите, на всички бенефициенти трябва да бъде предоставена и ще бъде предоставена ликвидна подкрепа. До края на март ще сме в позицията да изчислим и да преценим в детайли кой колко е виновен и кой колко трябва да плати”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *