post

Националната програма за саниране на жилищни сгради ще започне с най-тежките и сложни сгради през тази и следващата година, съобщи в предаването на БНТ „Още от деня“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Над 1 милион жилища в близо 80 000 блока могат да бъдат обновени със средства от тази програма, уточни тя.

Даваме шанс на собствениците в многофамилни сгради, които трудно могат да направят сдружения, във всички населени места да получат до 100% финансиране. Това ще бъде възможно само през първите две години от програмата и само за най-големите сгради с над 36 апартамента, подчерта министър Павлова. Програмата ще продължи до 2020 г. През следващата година ще я продължим и с европейско финансиране извън панелните сгради, каза още тя.

Регионалният министър обясни, че собствениците на жилища в една сграда трябва първо да вземат решение за създаване на сдружение, да подадат заявление в общината и да го впишат в Агенцията по вписвания. Образците на документи се подготвят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, уточни Лиляна Павлова. Ако сградата отговаря на изискванията се подава заявление за участие в програмата в общината, информира тя.

Всяка една община ще проведе обществена поръчка за избор на изпълнител на енергийно и конструктивно обследване на сградите. Те ще отнемат около месец и ще дадат информация за необходимите мерки, които трябва да се изпълнят за всяка сграда, както и средствата за тях, уточни министър Павлова. Като бонус за собствениците министър Павлова определи безплатното издаване на технически паспорти на сградите. В резултат на мерките ще променим и техния облик, каза още тя.

В отговор на въпрос регионалният министър информира, че подмяната и ремонтът на асансьорите е ангажимент на собствениците. По програмата ще бъдат финансирани само мерки, касаещи енергийна ефективност на съоръженията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *