post

Сделки със земи и тези с помещения към трафопост са най-продаваните след годините на бум, показват данни на Столичната общинска агенция за приватизация. До средата на декември София е събрала 10 млн. лв. от приватизация и така е изпълнила плана си.

По думите на главния изп. директор Марин Христов са били проведени са 61 търга. Сделки за милиони левове през 2014 година няма.  „Най-скъпият е урегулиран поземлен имот в кв. „Кръстова вада” за 1 346 600 лв. с ДДС. Той е един от петте имота, продадени през тази година, част от портфолиото на добилото скандална слава „Софийски имоти” ЕАД, коментира той пред “Монитор”.

Друг поземлен имот на това дружество е продаден за 170 000 лв. с ДДС на компанията „Форт нокс”, която построи срещу Интер експо центъра 126-метрова офисна кула. Теренът е на бул. „Цариградско шосе” и е със скромните 390 кв. м.

Простата сметка показва, че инвестиционната компания е платила по около 350 лв. на квадрат за апетитния имот на входа на столицата. На парцела може да се строят складове и търговски обекти. Допуска се плътност на застрояване 60% и според експерти от имотния регистър теренът е продаден евтино.

Бившият военен лагер в местността Ханчето, община Златица, е намерил нов собственик за 180 000 лв. без ДДС.

За ученическия лагер „Средни гьол” в панагюрската местност Айкьов шумак ще има пореден търг. Лагерът има застроени сгради с обща площ от 2827 кв. м и парцел от 34,5 дка. Стартовата тръжна цена преди година беше 426 000 лв. За него от приватизационната агенция твърдят, че има заявен интерес, но вероятно и той ще бъде продаден за много по-ниска цена от тази, на която е бил обявен преди година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *