post

Поне 15% ръст в броя на сделките с жилища се очакват през 2015-а година, предвиждат експертите на една от най-популярните у нас агенции за недвижими имоти. Според Калоян Богданов, маркетинг мениджър, пазарът в момента вече показва този ръст.

Причините са в падналите лихви по депозитите и добрата доходност от наеми. Тенденциите показват покачване на цените от 7-9%, но оживление на пазара ще има само в големите градове. Очаква се нуждата от ново и качествено строителство да се изостри, коментира Богданов.

В последните 10 години, ако сте купили имот и сте го отдали под наем вие ще сте реализирали 100% доходност, коментира пред БНР експертът.

По думите му, въпреки че за периода цените на жилищата намаляха с 50%, средната доходност от отдаване под наем е била около 5% годишно. Ето защо, въпреки поевтиняването на имотите, те остават чудесна инвестиция.

С оглед на значителното намаление на лихвите по ипотечните кредити, в момента интересът към закупуване на имоти в България расте. За това допринася и силният спад на лихвените нива по депозитите, който прави банковите влогове все по-малко изгодна инвестиция.

Поевтиняване на имотите е приключило. Налице е ясна тенденция на поскъпване на недвижимите имоти в четирите големи града в страна – София, Пловдив, Варна и Бургас, която е най-силно изразена в столицата.

Програмата на правителството за безплатно саниране на панелните сгради също ще вдигне цените на жилищата от сегашните нива около 400 евро на квадратен метър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *