post

В края на този месец ще бъдат публикувани детайлните разработки към проектите за обновлението за центъра на София. Това каза в интервю за “Дневник” главният архитект на столицата Петър Диков.

Предстои обществено обсъждане и през май те ще бъдат изцяло готови. До септември ще се изготвят документите за кандидатстването по европейските програми, догодина ще се проведат процедурите за избор на изпълнители и след това започва реализацията.

“Доста се стараят колегите – направили са филмчета, презентации, които са доста впечатляващи”, каза още Диков и добави, че ще ги публикува в сайта на направление “Архитектура и градоустройство” в края на февруари.

В конкурса центърът на София беше разделен на четири части. Резултатът за третата, която включва изграждането на тунел за автомобилния трафик под бул. “Цар Освободител” пред сградата на Националната художествена галерия, е обжалван в съда. Така на практика в момента се работи по други – пространството около Орлов мост и Националния стадион; около “Граф Игнатиев” и около катедралата “Св. Александър Невски”.

Конкурсът за нов облик за центъра на София започна в края на 2013 година и приключи в началото на миналата година. Решението на журито за избор на победители беше последвано от остри реакции на архитекти и граждани. Последваха жалби от участници по две от зоните, но в крайна сметка отпадна само проектът за тунел под “Цар Освободител”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *