post

През новия програмен период на ОП „Конкурентоспособност“ ще бъдат разпределени 114 млн. евро за фондове за насърчаване на предприемачеството. Това съобщи икономическият министър Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в петък, информира investor.bg.

Чрез фондовете ще бъде подобрен достъпът до финансиране на малките и средните предприятия, ще бъдат финансирани стартиращи предприятия, идеи от жени предприемачи, млади предприемачи, както и на хора над 50 години, които искат да започнат свой бизнес, уточни Лукарски.

Към момента в Министерството на икономиката се изпълняват общо четири проекта за насърчаване на предприемачеството, уточни още той. По тях са създадени 20 тренировъчни компании, през които са преминали общо 1 900 ученици.

Според икономическия министър предстои и реформа, която да намали бюрокрацията. С помощта на промяната нова фирма ще може да бъде регистрирана в рамките на 3 дни, а всички необходими лицензи и разрешителни за дейността ще се получават в рамките на един месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *