post

Северното и южното платна между площад „Орлов мост” и ул. „Граф Игнатиев” ще се разширят, което ще доведе до спад в задръстванията. Това каза пред БНР главният аргитект на София Петър Диков.

По думите му идеята на проекта е третата лента да бъде за автобуси и така да се помогне за по-бързото придвижване на градския транспорт.

„От доста време се говори и се опитваме сега да започнем реализация на възможностите, които дава Перловската река за развитието на зелените площи в София и за превръщането й в една зона, към която ще се възобнови интереса на столичани, и на живеещите в кварталите около нея, както и на другите софиянци. Аз съм израснал покрай Перловската река и помня времето, когато беше спокойна зона с цъфтящи люляци през пролетта”, разказа още арх. Диков, цитиран от “Фокус”.

Според него проектът ще даде нов живот на Перловската река и тя ще се превърне в атрактивна, екологична и красива.

Столичният главен архитект разказа и за още един проект, който ще засегне централната част в областта на площад „Славейков”. Предвижда се да се направи дневен пазар, което значи, че ще се монтират щандовете за търговия с книги. Трябва да се опитаме да съчетаем традицията за книжен пазар на площада, но и да подобрим средата, допълни още той.

Петър Диков отбеляза, че временно щандовете с книги ще бъдат премахнати, докато се направи проектът, но колко време ще отнеме това той не можа да каже.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *