post

София е девета в топ 10 на интереса на руснаците за покупка на имот в чужбина от началото на годината, сочи проучване на потребителските нагласи на сайта „Биржевой лидер”, цитирано от “Монитор”. Показателите са на база на запитвания и търсене в порталите за недвижими имоти.

След българската столица се нареждат градове като Виена, Амстердам, Хелзинки, Брюксел, Лисабон, Осло и Стокхолм. Най-голям интерес руснаците имат към Лондон и Праг. Данни на „Российская газета” сочат още, че през последното тримесечие на миналата година гражданите на Руската федерация (РФ) са похарчили 584 млн. долара за покупка на втори дом зад граница.

В България, Латвия и Черна гора руснаците са в първата тройка на чуждите купувачи, пише сайтът pbwm.ru. Другите места, където те са сред лидерите по инвестициите, са Испания, Турция, Лазурният бряг във Франция, Лондон, Берлин, Мюнхен, Баден-Баден, Тоскана и Лигури в Италия.

По данни на сайта все повече руснаци се интересуват от възможностите срещу покупка на имот да придобият право за постоянно пребиваване в страна от ЕС. По-състоятелните дори планират да вземат по няколко жилища, които да дават под наем. Обикновено руснаците, търсещи и купуващи имоти у нас, са хора на средна възраст. Другата група са младите семейства с малки деца, решили да преместят бизнеса си в България.

Най-често у нас купуват имоти тези, които са били в страната ни нееднократно като туристи.

Анкета за нагласите на руснаците спрямо пазара в България, направена в средата на февруари по време на имотно изложение в Москва, показва, че най-популярни дестинации за тях остават курортите и селищата по Южното Черноморие. Най-висок е интересът към двустайни апартаменти на първа или втора линия.

Според justreal.ru сред руснаците стават популярни и жилища в строеж. Към края на миналата година около 12% от купувачите на ваканционни имоти у нас са руснаци от Украйна, сочат изчисления на наши брокери. Те са отскоро на българския пазар и за разлика от сънародниците си от РФ си позволяват да инвестират и в жилища, по-скъпи от 50 000 евро. Руснаците с по-скромни възможности предпочитат да купят имот на вторичния пазар на по-ниска цена.

Около 80% от руснаците, купили жилище у нас, не го дават под наем за времето, когато не са в България, смятат наши имотни експерти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *