post

24 тунела, 25 мостове и виадукти може да бъдат изградени на автомагистрала “Струма”. Това предвижда поръчката за подготовка на нов идеен проект, обявена от Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ на 24 март. Причината за новия план е искането от страна на строителния бранш за преразглеждане на идеята за построяване на 15-километров тунел в района между Крупник и Кресна.

Първоначалните изчисления показват, че мегасъоръжението ще струва около 1,1 млрд. лв. Новият вариант може да спести повече от половината средства, които да се пренасочат към други ключови проекти – магистрала „Хемус“ и тунела под Шипка например, пише в-к “Преса”.

За последните години са представяни повече от 10 възможности за преминаване през дефилето, но през 2008 г. голямото тунелно решение беше прието като единствено допустимото от екологична гледна точка. С напредването на работата по проекта стана ясно, че всъщност не са взети под внимание редица потенциални ефекти върху околната среда.

Така в края на миналата година беше обявена и процедура за нова оценка за въздействие (ОВОС). Тя трябва да е готова през октомври. Тогава ще има отговор как точно ще се реализира трасето. Независимо кой проект бъде предпочетен, строителството трябва да започне през 2016 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *