post

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли решението на Комисията за защита на конкуренцията за ремонт на Зимния дворец. Решението на ВАС не подлежи на обжалване, съобщават “Дневник” и “24 часа”.

Процедурата беше задвижена и почти реализирана от бившето ръководство на спортното министерство в лицето на тогавашния министър Мариана Георгиева и назначения от нея мениджмънт на “Академика”. За изпълнители по тази поръчка бяха избрани “Главболгарстрой” и “Фор райс”, обединени в сдружението “София спорт”. Двете фирми трябва да платят 500 лева съдебни разноски на държавната фирма “Академика”.

Поръчката беше спряна на последния етап – преди подписване на договор с изпълнителите поради липсата на достатъчно средства за реализацията му. Правителството на Пламен Орешарски отпусна за ремонта 35 милиона лева, въпреки че с начислено ДДС той щеше да излезе почти 50 милиона.

Освен това назначеното от служебния министър Евгения Раданова ръководство на “Академика” претендираше, че не е съставена финансова обосновка на заложената прогнозна цена от 40.833 милиона лева без ДДС.

“Изготвеният при подготовката на процедурата бизнес план-обосновка на инвестиционния проект, сочи за инвестиционни разходи, необходими за ремонта и рехабилитацията на Зимния дворец на спорта, в размер общо на 34 751 000 лв. – несъмнено много по-нисък от обявената прогнозна стойност на поръчката от 40 833 333 лв”, се казва в решението на съда.

Според него наличните средства и предвиденият бизнес план “не кореспондира” с реално необходимите средства и по този начин участниците в конкурса са били подведени.

ВАС приема за основателно решението на “Академика” да прекрати поръчката поради липсата на финансова обосновка на заложената цена, която смята за завишена в сравнение с други подобни обекти.

При това положение конкурсът приключва без щети за “Академика”, въпреки опитите на старото ръководство на фирмата и министерството да го прокарат възможно най-бързо.

Тогавашният мениджмънт на “Академика” дори се опита да довърши поръчката въпреки указанията на министър Раданова да не го прави. Затова беше сменено спешно, а новото ръководство прекрати процедурата.

Очаква се в най-скоро време да бъде обявена нова процедура в рамките на наличните средства – 29 милиона лева без ДДС или 35 милиона лева общо. Идеята е още тази година да започне ремонт на съоръжението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *