post

„В рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще създадем пет фонда на принципа на финансовия инженеринг.“ Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференцията „Кохезионна политика 2014-2020 г. – предизвикателства и перспективи“.

Фондовете ще бъдат за градско развитие за град София, за Северна България и за развитие на инвестиции в южна България. „Извън  тези фондове за градско развитие ще има фонд за туризъм, за развитие на туристическата инфраструктура и пети, който ще бъде гаранционен фонд и чрез който ще подкрепим инструментите за енергийна ефективност за подобряване и обновяване на сградния фонд“, обясни още министър Павлова.

На форума регионалният министър отчете резултатите от реализацията на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 и представи основните параметри на новата програма „Региони в растеж“ 2014-2020.

Лиляна Павлова изрази увереност за успешното завършване на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 и подчерта, че благодарение на получените 360 млн. лв. от европейската солидарност над 77 български града вече са с променен облик. „По този начин хората могат да почувстват, че живеят в по-добри условия и в по-добра градска среда“, допълни Павлова. По думите й благодарение на тази инвестиция над 1500 сгради, училища и детски градини бяха обновени и децата учат в по-красиви, топли и уютни условия.

„Почти 100 туристически атракции и над 380 сгради на културната инфраструктура получиха финансиране“, съобщи още министърът и изрази увереност, че програмата е букет от инвестиции в общинска, градска, образователна, социална и културна инфраструктура, който ще промени живота на хората в населените места.

„Новата програма „Региони в растеж“ 2014-2020 има нов подход в три посоки“, каза още по време на форума министърът и уточни, че първата промяна, през новия програмен период е да няма инвестиции на парчета.

„Вярвам, че интегрираните планове за регионално развитие, в които инвестирахме средства и начертахме как искаме да изглежда населеното място до 2020 година, трябва да дефинират зоните на икономическо развитие, зоните за публични услуги и социално развитие“, обясни Павлова и допълни: „Втората промяна е, че делегирахме правото 39-те големи общини, основни бенефициенти и получатели на помощта от 1,5 млрд. лева сами да изберат своите проекти.“

Програмата ще подкрепи и здравната реформа с 85 млн. евро инвестиции и реформата в спешната помощ.

Тя изрази надежда, че в най – скоро време оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъде окончателно одобрена от Европейската комисия. „Амбицията ни е до края на месец юни да отворим първите възможности за кандидатстване на 39-те големи общини“, подчерта Павлова.

На конференцията регионалният министър съобщи, че до момента по ОП „Транспорт“ в частта пътища са финансирани и изградени 176 км нови магистрали и  41 км първокласни пътища.

В момента се довършват участъци от магистралите „Струма“ и „Марица“, до края на месец октомври ще бъдат изградени още 100 км. нови магистрални участъци. С европейски средства до края на годината ще бъдат рехабилитирани общо 1600 км пътища.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *