post

Правителството обмисля възможност за създаване на кредитен портфейл от 20-30 млн. лева за ликвидна подкрепа за фирми, които искат интензивно да работят с Виетнам. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на българо-виетнамски бизнес форум в рамките на официалното посещение в България на премиера на Виетнам Нгуен Тан Зунг. Това ще е на вниманието ни следващите дни и седмици, допълни Дончев, цитиран от БТА.

Премиерът на Виетнам съобщи, че неговата страна насърчава големи проекти в инфраструктурата, технологиите, селското стопанство, услугите с висока добавена стойност. Насърчаваме българските бизнесмени да инвестират в промишлените и селскостопански области на Виетнам и призоваваме виетнамския бизнес да изнасят текстилни, селскостопански продукти и други стоки с конкуренти цени като тези от фармацията, хранителната индустрия, обърна се към деловите среди министър-председателят на Виетнам.

България изразява принципна подкрепа за преговорите на Виетнам за сключване на Споразумение за свободна търговия с ЕС, заяви вицепремиерът Дончев. Очаква се Виетнам и ЕС да подпишат договора до края на 2015 година, информира виетнамският премиер. Томислав Дончев и Нгуен Тан Зунг изразиха мнение, че стокообменът между двете страни не съответства на потенциала на икономиките им.

Дончев отбеляза, че България може да предложи на Виетнам не само познатите за страната стоки от хранителната индустрия. Според него могат да бъдат отворени нови сфери на сътрудничество, визирайки опита ни в ядрената енергетика, както и скъпия, по думите на вицепремиера, опит, който страната натрупа през последните години във ВЕИ сектора.

Екологията, отбранителната индустрия и туризмът за другите възможности за сътрудничество между двете държави. Дончев увери, че България ще се отнесе сериозно към предложението за изграждане на производствени мощности у нас, където да се преработват допълнително полуфабрикати от Виетнам, с опция за износ в ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *