post

Българската икономика отново отчете дефлация през месец май, показват данни на Националният статистически институт. Спрямо предходния месец показателят е в размер на 0,2% според индекса на потребителските цени. За разлика от декември 2014 г. е отчетена инфлация от 0,7%, а в сравнение с май миналата година тя е в рамките на 0,9%.

Средногодишната инфлация за периода юни 2014 – май 2015 г. спрямо периода юни 2013 – май 2014 г. е минус 0,5%, сочат изчисленията.

Според анализа на националната статистика през май 2015 г. транспортът е поскъпнал най-много – с близо 2 на сто. Ръст от 0,7 на сто има в цената на облеклото и обувките, както и от 0,2 на сто при разнообразните стоки и услуги.

Спад с почти 1% има в цените на хранителните продукти и безалкохолните напитки. За същия период българите са плащали с 0,6% по-малко за развлечения и култура и с 0,2% за здравеопазване. Минимално понижение от 0,1% има и в цените на наемите и комуналните услуги.

Според хармонизирания индекс на потребителските цени през май 2015 г. спрямо април инфлацията се заковава на 0,0 на сто. Показателят е в рамките на 0,2 на сто за разлика от декември 2014 г., но е на отрицателна територия от минус 0,3 на сто спрямо май миналата година.

Изчисленията на НСИ показват, че според хармонизирания индекс на потребителските цени през петия месец на годината транспортът поскъпва значително повече – с 1,4%, а увеличението на стойността на облеклото и обувките остава същото като при – 0,7%. От друга страна поевтиняването на храните и безалкохолните напитки е по-малко – в размер на 0,8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *