post

България и Китай ще работят за увеличаване на туристопотока между двете страни. Това стана възможно след като министърът на туризма Николина Ангелкова и Дзиндзао Ли, председател на Националната администрация по туризъм на Китайската народна република, подписаха Меморандум за разбирателство в областта на туризма между двете ведомства.

„Това е крачка напред в нашите двустранни отношения в сферата на туризма и ще стимулира развитието на активно партньорство между туристическите ни администрации“, подчерта при подписването министър Ангелкова. Тя заяви, че двете страни посочват туризма като приоритетен стопански сектор и ще насърчават обмена на съвместни туристически дейности, както и добри бизнес практики.

Документът предвижда също двете страни да проучват възможностите за използване на китайски социални програми за привличане на китайски пенсионери като туристи в нашата страна. Ще бъдат поощрявани и инициативите за по-широко сътрудничество между академичните общности в България и Китай, като ще се разменят студентски програми и практики, включващи обучение на място в областта на туризма.

В световен мащаб китайските туристи са около 107 млн. души и заемат все по-голям дял в общия туристопоток в Европа. Според прогнозите броят на посещенията им на Стария континент през 2019 г. ще достигне 12 млн. души. Традиционно те пътешестват в периода май-октомври, а 90% от изходящите пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си и това е неразделна част от живота на средната класа. Наблюдава се засилен интерес и на застаряващото население към пътуванията.

„Споразумяхме се да подпомагаме предприятията на България и Китай да инвестират в туристически проекти, които ще подобряват туристическата инфраструктура“, каза още министър Ангелкова. Между двете страни ще се обменя също информация за разработването и реализацията на общи туристически маршрути и продукти между България и нейните съседни държави Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Турция. В ход е и създаването на българо-румънски туристически информационен център в Китай, за което бе подписан протокол за намерение между България и Румъния. „Такива оферти и туристически пакети представляват интерес за китайските туристи и ние работим активно в тази посока. За огромния азиатски пазар Европа се възприема като една дестинация и идвайки тук, китайските туристи биха искали да посетят повече забележителности в няколко държави от региона“, коментира министър Ангелкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *