post

Европейската централна банка (ЕЦБ) е обещала помощ на България и Румъния, за да не спират Централните банки в двете страни подкрепата си за финансовите институции с гръцко участие на тяхна територия. Европейската институция въвела тайни кредитни линии за София и Букурещ с условието, че ще подпомагат въпросните финансови институции, пише Financial Times.

От изданието припомнят, че четирите най-големи финансови институции в Гърция – Националната банка на страната, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank, държат голяма част от банковите активи в България и Румъния. У нас гръцкото участие възлиза на 28 на сто от пазара и около 12 на сто от румънския.

От ЕЦБ са притеснени, че ако местните регулатори поемат контрола върху тези активи, банките майки ще понесат непосредствен капиталов удар, който може да бъде фатален за гръцката финансова система, съобщава econ.bg.

Поради тази причина от финансовата институция са взели решение да въведат специални “суапови” споразумения, които представляват двустранни кредитни линии, с двете държави.

Още в началото на месеца излезе информация, че ЕЦБ планира да разшири подкрепата си за България, както и аз останалите балкански държави, за да предотврати разпространяването на кризата в Гърция. Според информацията от тогава институцията е заявила готовност да предоставят финансова помощ на страните от региона срещу конкретни обезпечения при нужда.

Запознати със ситуацията на Балканите твърдят, че Източна Европа е в риск от разпространение на гръцките проблеми извън границите на задлъжнялата към международните кредитори държава. Според тях особено голяма е опасността за България, заради това, че в голяма част от банките у нас има гръцко участие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *