post

Столичният общински съвет прие Подробен устройствен план на част от центъра на София, съобщи БТА.

Планът предвижда защита на културно-историческото наследство и недопускане на мащабно строителство.

По думите на главния архитект на София Петър Диков, вносител на доклада, става въпрос за същинския център на София в района на бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, “Орлов мост”, бул. “Цар Освободител”, южно от ул. “Аксаков”, ул. “Алабин”, ул. “Гурко” достига до бул. “Мария Луиза” и пл. “Света Неделя”, бул. “Дондуков”, ул. “Кракра”, парка “Заимов”, бул. “Васил Левски”, ул. “Шипка” и Военната академия.

Столичният общински съвет (СОС) направи голяма крачка в устройството на града, защото прие ПУП, който близо 100 години не беше довършен, каза Диков. Той отбеляза, че има зони от центъра, чиито планове са от 1905-06 г. Според главния архитект планът е възможно най-консервативен – залага опазване на паметта на града, както като пространства и като сгради, така и като зеленина.

Преработван е многократно и са взети под внимание повечето предложения на граждани и граждански организации, които се отнасят до запазване на градския център, подчерта Диков. Той каза, че са положени усилия да бъде запазено всяко дърво в града, независимо дали се намира в публична или в частна собственост.

Планът предвижда програма за проучване на археологията на града и нейното експониране, информира главният архитект. Най-важната част по думите му е проучването и разкриването на Сердикийския амфитеатър – уникално съоръжение от времето на Римската империя.

С този план софиянци във всеки един момент ще имат възможност да следят какво се предвижда и какво се прави в техния град, посочи Диков. Той изтъкна, че планът прекратява практиката на частични изменения, заради която са допуснати много грешки в София, включително и в центъра.

Според главния архитект обаче винаги ще има недоволни, защото всеки си представя по различен начин развитието на града и на квартала си.

Най-вероятно обжалванията ще дойдат от хората, които са си мислели, че в центъра могат да строят небостъргачи и да събарят стари сгради, коментира Диков.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *