post

България цели максимално усвояване на средствата по Оперативна програма “Регионално развитие” (ОПРР). До приключването й страната ни има шанс да получи 93% предвидените за нея пари. Ако това се случи, ще бъде мегауспех за страната ни. Това стана ясно от думите на министър на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова.

Към момента усвоените от България средства по ОПРР възлизат на 2.597 млрд. лв. Което представлява 83% целия й бюджет, обясни Павлова, цитирана от БГНЕС. Тя очаква в рамките на следващите месеци този процент да се увеличи.

“Не трябва да забравяме обаче, че плащанията бяха спрени два пъти. Има и високорискови проекти”, обясни регионалният министър пред народните представители от Комисията по европейските фондове.

Павлова се похвали и с факта, че има наддоговорени средства по оперативната програма, но не скри, че има и притеснения. “Темпът на разплащане не е този, който всички бихме искали да бъде. Трябва да бъде увеличена скоростта и на реализирането на проектите, и на разплащането”, каза тя. И допълни, че към момента рисковите проекти по ОПРР са 36, като за всеки един от тях ведомството на Павлова е изготвило индивидуални планове за действие. Предвид всички рискове се сключват и нови договори.

Бюджетът на новата Оперативна програма “Региони в растеж” е над 3 млрд. лв., аналогичен на този на ОП “Регионално развитие”. Новата програма е била одобрена от Брюксел през миналия месец. Обявени са и първите насоки за кандидатстване за интегриране на градското развитие в 39 общини. Средствата по тази приоритетна ос представляват половината от цялата програма – 1.5 млрд. лв. За подобряване на здравната инфраструктура са заделени 160 млн. лв. С тези пари ще бъде подкрепена реформата в спешната помощ, обясни Павлова. Ще бъдат финансирани и проекти, свързани със социалната и образователната инфраструктура, както и с деинституционализацията. 370 млн. лв. е сумата, която ще отиде за финансов инженеринг, целящ привличане на повече инвестиции.

Регионалният ни министър очаква пикът на подадените проекти по новата ОПРР 2014-2020 г. да бъде през 2016 г. Въпреки тази прогноза, одобрени проекти ще има и още през тази година. Една от основните причини за това е, че общините вече имат опит зад гърба си, натрупан по време на предишния програмен период. Проектната готовност е добра, а първата дата за кандидатстване – 15 септември 2015 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *