post

Не се очаква наплив на гръцки предприемачи у нас. Това коментира пред БГНЕС председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.”Говори се, че около 60 000 гръцки фирми ще се преместят у нас. Това са по-скоро гръцки предприемачи, които разкриват сметки у нас, но това касае по-дълъг период, а не последните дни. При всички случаи ще има в България значителен брой гръцки фирми, които постепенно ще разкрият офисите си у нас. Особено, ако кризата в южната ни съседка се изостри”, смята шефът на АИКБ.

Вече са налице вписвания в търговския регистър от страна на гръцки бизнесмени и покупки на недвижими имоти в България от тяхна страна, както и регистрация на техни коли в КАТ. Наистина такъв прцес е нетипичен за летните месеци в сравнение с други години, коментира Велев.

“За бъдещето на ЕС и еврото, на фона на анализи на емблематични финансисти и икономисти напоследък, мога да кажа, че една от причините за настоящата ситуация е недостатъчната интеграция. Въпреки оплакванията, няма как да приключи германската доминация в Европа, докато германската икономика е най-силна и страната внася най-много средства в европейския бюджет”, отбеляза още той.

Препоръката на Велев е България да търси разширяване на възможностите си за експорт. “Ние сме отворена икономика и разрастването на участието на български предприятия в други, в трети страни, които са в по-динамичен период на растеж, ни е само от полза. Не следва да се затваряме само в рамките на ЕС, особено сега, когато европейската икономика тъпче на едно место, поради недалновидни политически решения”, каза шефът на АИКБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *