post

Всяко пето купено жилище в София през второто тримесечие е с цел даване под наем, сочи проучване на една от големите посреднически агенции. Според брокерите доходността от квартиранти е другата причина, поради която хората предпочитат инвестицията в имот пред депозит. Към момента имаме известен ръст в активността на наемния пазар в София – с около 10% на годишна база, се казва още в анализа, цитиран от  “Монитор”.

Сделките „на зелено” през периода март-май са 15% от всички, което говори за спокойствието на клиентите по отношение на предлагането на пазара. Повечето хора действително смятат инвестицията в недостроено жилище за по-нискорискова от съхранението на парите в банка, смятат столични брокери. Те посочват, че е възможно кризата в южната ни съседка да увеличи дела на сделките с имоти преди Акт 16.

Брокери отчитат активност на пазара през второто тримесечие сходна с тази от първото. Особено дейни са и участниците, правещи двойни сделки. Много от тях успяват да продадат апартаментите си изгодно сега, чувствайки появата на реалната конкуренция на новото строителство, а след това да купят на все още ниските цени. Допълнителна причина за раздвижването на пазара продължават да бъдат лихвите по депозитите, които са крайно неизгодни и постоянно спадащи. Затова и броят на сделките запазва добрите си нива от началото на годината.

Близо 38% от сделките са с 2-стайни и 3-стайни апартаменти. Много-стайните жилища са около 5% от всички в началото на тримесечието, но делът им расте до 10% през месец май. От началото на годината се увеличава и делът на сделките с ипотеки, сочат наблюденията на столичните брокери. Най-често със заем от банка се купуват най-евтините апартаменти. Делът на отпуснатите жилищни заеми за цялата сума на сделката все още остава малък и най-често се отнася за скъпи и луксозни имоти. Най-активни в търсенето на ипотеки са младите семейства, най-вече тези с деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *