post

Балчик е най-предпочитаното място от хора, които търсят да купят ваканционен имот по морето, показва практиката на една от водещите агенции за имоти у нас. От фирмата отчитат, че с около 35 на сто е повишено търсенето на ваканционни имоти по родното Черноморие от българи спрямо миналата година. По данните на компанията средната продажна цена на студио по Южното Черноморие на пешеходно разстояние от плажа е 18 000 евро, а по Северното – между 17 000 и 22 000 евро, пише standartnews.com.

По-голям брой сделки се сключват през летните месеци, сочи още статистиката на фирмата. Това се дължи на факта, че болшинството потенциални купувачи съчетават почивката с избор на имот. Наблюденията на брокерите показват още, че водещ е географския принцип. По Северното Черноморие купувачите са предимно от Добрич, Силистра, Шумен или румънци. Средната цена на двустаен апартамент в Добрички регион по морето е 40 000 – 50 000 евро, а на тристайно жилище – 70 000 – 120 000 евро.

От компанията отчитат, че няма спад в търсенето на имоти у нас по морето и от страна на чужденци. Сред най-активните са граждани на Русия и други бивши съветски републики. Интерес има още от граждани на Израел, Германия и Белгия.

Статистиката на компанията показва, че 29% от общия брой запитвания за покупка на имот от страна на чужди граждани се падат на Варна, включително к.к. “Св. Константин и Елена” и 23% на Бургас. От ваканционни комплекси с развита инфраструктура, подходящи за лятна почивка, се интересуват предимно млади семейства и хора в активна възраст. Купувачите в пенсионна и предпенсионна възраст все по-често избират имоти от градски тип, които са удобни за постоянно живеене и нямат такса поддръжка или са с минимална.

Най-голямото търсене на имоти на Южното Черноморие остава в Слънчев бряг, тъй като курортът предлага най-изгодни цени, най-голям избор и най-развита инфраструктура в района след град Бургас. Цената за кв. м в Слънчев бряг варира от 450 до 2000 евро, в Свети Влас от 700 до 3000 евро, в Созопол от 800 до 2000 евро, а в Лозенец от 550 до 4000 евро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *