post

До края на октомвии ще бъде пуснато движението по Лот 2 на АМ „Струма“ от Дупница до Благоевград. Това увери регионалният министър Лиляна Павлова по време на проверка на обекта. Към момента са изпълнени 73% от строителните дейностите по трасето.

Създадена е организация на работа, така че и в почивните дни на терен има пълна мобилизация на хора и техника, които използват светлата част деня, за да изпълнят строителството в срок.

Официалното откриване на Лот 4 на автомагистралата – от Сандански до Кулата, ще се състои началото на септември, съобщи министър Павлова. Към момента отсечката е в експлоатация, като по нея се извършват довършителни работи.

Днес министърът откри и първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради в Благоевград.

„Искам да благорадя на всички, които живеят в тази сграда, на всички благоевградчани и най-вече на кмета на града, че типично за този край на войводи, не повярвахте на лъжите и инсинуациите, бяхте смели и наистина Благоевград и специално блок 36 в ж.к. „Ален Мак“ станаха емблема на Програмата за саниране. Вие доказахте, че програмата работи и е само и единствено в полза на гражданите“, заяви Лиляна Павлова.

Реалното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилнитежилищни сгради стартира именно в Благоевград на 23 юни 2015 година. Два месеца по-късно ремонтните дейности по първия блок са напълно завършени. Освен изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата. Строително-монтажните работи обхванаха и 3-те входа на блок 36 в ж.к. „Ален мак“. В обновената сграда живеят над 100 души, чиито апартаменти са саниранинапълно безплатно. По Национална програма за енергийна ефективност в Благоевград ще бъдат  санирани около 80% от блоковете в кварталите “Еленово” и “Струмско”. Освен ползите за хората, с изпълнението на програмата ще се реши и проблемът с визията на кварталите, като цветът на изолацията ще бъде уеднаквен. За улеснение на гражданите, специалистите на община Благоевград изработиха и специални карти, на които са обозначени всички блокове с договор за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в града.

„С мерките изпълнени в тази сграда, очакваме 50% намаление на разхода за енергия“, съобщи министър Павлова.

През тази година средствата, които са в размер на 1 млрд. лева, се дават за многофамилни жилищни сгради с минимум 36 жилища в тях, без значение от броя на входовете за съответния блок. Програмата обхваща едропанелните сгради, сгради от типа на пакетоповдиганите плочи и едроплощен кофраж. При саниране по програмата собствениците в една сграда не участват с никакъв финансов ресурс. Цялото финансиране е осигурено от държавата.

Министър Павлова изрази очакване над 2000 сгради в национален мащаб да бъдат одобрени за саниране по програмата до края на 2015. „Има реален шанс поне 50-60 да бъдат завършени до края на годината“, заяви тя.

„Благоевград има готовност да участва в програмата със 125 блока, като освен тях мерки за енергийна ефективност се въвеждат в още 13 сгради по програмата с европейско финансиране“, информира Лиляна Павлова. Тя допълни, че по думите на кмета ще бъдат реновирани 90% от панелните сгради в Благоевград

Министър Павлова заяви, че от януари по новата програма с европейско финансиране ще могат  да кандидатстват както по-малките блокове, така и тухлените сгради. Ресурсът за саниране по нея е 300 млн. лева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *