post

Инвестиции за близо 800 млн. евро, или двойно повече чуждестранни инвестиции е привлякла страната ни за първото полугодие на годината спрямо същия период на 2014 г. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски пред Нова ТВ. Той отбеляза и че през първото полугодие България е постигнала икономически растеж от 2.2% като по този начин е изпреварила средните нива в Европейския съюз.

По думите му фирми от Китай, Швеция и Германия имат намерение да преместят производството си в България. Причината за засиления интерес от страна на китайските компании е покачващата се конкурентоспособност в източната страна, както и повишаващите се заплати на местните работници.

Чуждите компании, които имат интерес от това да развиват бизнеса си в България, работят в областта на автомобилостроенето и по-точно – производството на части за коли, каза министър Лукарски.

От думите на Лукарски стана ясно, че след екстрените проверки по бензиностанции от миналата седмица откритите нарушения са под 1%. От проверени 22 хил. разходомера, отклонение от нормите е засечено при 87. Освен това по-голямата част от нарушенията са засечени на малки единични бензиностанции, а не при големите вериги.  След приключилото препломбиране на сондите пък в момента текат проверки на качеството на предлаганите автогорива, обясни Лукарски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *