post

С европари от санирането по проект “Енергийно обновляване на българските домове” ще бъдат купени нови автобуси или ще бъдат използвани за изпълнение на общински обекти за градската среда. Това ще бъде възможно тъй като по европрограмата има много резервни проекти. Риск да загубим средства заради евросанирането няма, защото има наддоговаряне, коментира зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова, цитирана от “Монитор”.

По думите й има нов списък от резервни проекти, към които ще бъдат насочени неизползваните средства. Към момента повече от 20 общини са заявили интерес за това. Те са за допълнителни обекти по оста за градска среда и градски транспорт.

“В момента от управляващият орган на ОПРР се прави оценка за допустимостта има за финансиране”, допълва тя.

“Каквото и да се случи с европроекта за обновяване на жилищните сгради, то парите ще бъдат прехвърлени към новосключени договори по оперативната програма”, очаква Николова. “В момента се прави пълен анализ кои от проектите по санирането е възможно да бъдат довършени успешно до края на годината. След това ще решим какво да правим. Със сигурност одобрените сгради, които няма да могат да получат средства по старата ОПРР ще бъдат прехвърлени към националната програма за саниране, финансирана с пари от хазната”, казва още зам.-министърът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *