post

Повечето от намесите на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 вече са видими край река Марица. Някои от тях са  завършени, а други са в процес на изграждане, като по този начин се цели приобщаване и увличане на максимален брой жители на Пловдив към архитектурната седмица. Намесите, девет на брой, изследват връзката град – река и потенциала за успешно развитие на взаимоотношенията им.

„Важен акцент в програмата ни са намесите в градска среда, които целят да оставят положителна и видима следа в публичното пространство. Ядрото в квартал Капана, което архитектурният фестивал реализира през 2014 се превърна в успешен пример за промяна статута на пространство в града и трайната му интеграция в социалния и културен живот на Пловдив. – разказва Любо Георгиев, директор на ONE ARCHITECTURE WEEK, за серията от намеси, включени в тазгодишната програма на фестивала – Намесите са нещо ново, непознато, неизвестно в живота на града. Чрез тях изпробваме различни модели и активности край река Марица за да открием кое е това, което привлича хората, кое работи и кое не. Стремим се да запазим интересното и да подобрим обикновеното. Общината има желанието да инвестира в реката, но преди самото вложение, искаме да накараме хората да се запитат каква е визията им за реката и да я усетят – да са видели няколко неща, да са отишли там и да са ги изпробвали.“

Намесите в рамките на фестивала през 2015 г. включват изграждането на „Пергола“ на брега на Марица, чийто дизайн е направен така, че да привлича вниманието на посетителите върху реката. Създатели на проекта са архитектурния колектив HYS HYS (Христо Чилов, Йоан Земярски, София Стоянова), които печелят отворената покана на ONE ARCHITECTURE WEEK и Пътища Пловдив, с най-много гласове в общественото гласуване. С подкрепата на Пътища Пловдив.
Сред намесите е „ Градско градинарство“ – инициатива, имаща за цел да експериментира, как зелените площи в града могат да служат не само за отдих.

„Архитектура за животни“ е няколкодневна работилница, в която Клеменс Баудер – австрийски архитект и интердисциплинарен артист, заедно с жителите на Пловдив, създава подвижни подслони за различни животни, обитаващи околностите и водите на река Марица. Материалите, които се използват са подръчни, най-вече рециклируеми. Работилницата цели да направи по-уютен дома на многото животни, заселяващи района на реката.

Намесата “Водовъртеж“ идея на полското архитектурно бюро „Централа,“ е „детска площадка“ за възрастни – стоманена и въжена структура, която кани минувачите да се спуснат до коритото на реката и предлага алтернативен начин за достъп до коритото. Основният акцент в тази намеса е забавлението. „Централа“ разказват, че проектът е вдъхновен от детските им спомени от 80-те години, когато катеренето по огради и влизането в тунели и дупки из изостанали строежи ги е карало да се чувстват като велики изследователи. Вече като големи, те осъзнават, че всяка възраст има нужда от предизвикателства, а градската среда още повече. С подкрепата на Полския институт в София.

Специално за целите на инсталацията „Приобщени сенки“, канадският артистичен колектив mere phantoms превърна стара бензиностанция на северния бряг на река Марица в пространство за своите работилници, в които се създаваха хартиени макети на емблематични сгради в Пловдив. Няколко вечери подред жителите на града на тепетата имат възможност да се включат в уникално шоу, комбинация от движещи се картини и музика, и сами да създават истории чрез сенки и светлина. Последен шанс за участие в инсталацията – 27 септември 2015 на адрес: бул. Марица 83. С подкрепата на Canada Council for the Arts и Джи Джи Систърс.

Работилницата „Отворено училище“ събра български студенти по архитектура и дизайн със студенти по дизайн от Холандия, които съвместно с жителите на Столипиново, проучват потенциални места и форми за намеса около Марица. Скоро ще видим резултатите  и от това сътрудничество – инсталации в различни части на града, чиято производствена база са занаятчийски работилници в кв. ”Столипиново”. С подкрепата на Creative Industries Fund NL.

През лятото и по време на ONE ARCHITECTURE WEEK жителите и гости на Пловдив имат възможност да се възползват от Плажът на Марица – временна конструкция, изградена върху сухите пясъчни наноси в коритото на реката, чиято цел бе да демонстрира един от възможните начини за използване на Марица. По време на архитектурната седмица Плажът на Марица се използва за различни активности и събития.

„Дневната на града, край реката“, така проектантите от американското бюро КУТОНОТУК, създатели на Сцената на Марица, определят своя проект. Основна цел на Сцената е да бъде – открито, но уютно пространство, на което се провеждат дебати, дискусии, филмови прожекции, концерти и други. С подкрепата на Посолството на САЩ в България.

Колектив Кино Космос представи инсталацията „Реката в града“, изградена от филмови ленти, OSB плоскости, дървени летви, гипс и фибран. Намесата цели да провокира интерес към “забравената” река и да се опита да интегрира образа й във всекидневието на съвременен Пловдив.

В рамките на програмата на архитектурната седмица можете да видите и изложбите:
Приобщена река – Тютюнев склад, ул. Екзарх Йосиф 13
Полска архитектура – ЕДНО, ул. Христо Дюкмеджиев 10
Адата – Галеря Ластици, ул. Христо Дюкмеджиев 6
Плажът в Мадрид – Градски художествена галерия, ул.Княз Александър 15
Атлас на градовете в Ирландия – Градска галерия, ул. Княз Александър 15
До Европа и назад – Кино Космос, ул. Гладстон 48
Улична изложба – ул. Райко Даскалов 23
Тракия преди и сега – Район Тракия, бул. Освобождение 63 /18.09 – 27.09/ 10:00 до 18:00

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за съвременна архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.
ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките. ONE ARCHITECTURE WEEK е носител на сертификат за европейско качество на ЕФФЕ – „Европа за фестивалите, Фестивалите за Европа”.

Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *