post

Новият софтуер на Агенция „Пътна инфраструктура“, който ще предоставя актуална информация за трафика по републиканската пътна мрежа в реално време, е част от мерките на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“ за въвеждане на иновации и за подобряване на пътната безопасност. Това заяви министър Лиляна Павлова по време на представянето на електронната информационна система.

Приложението е разработено по проект на агенцията и се финансира със средства от Оперативна програма „Техническа помощ“. Сфтуерът ще дава актуална информация за състоянието на пътищата, за това дали има затворени участъци за ремонт или поради инциденти, както и за състоянието им през зимния сезон. Министърът уточни, че той е напълно безплатен и може да се ползва от мобилни телефони, таблети и персонални или преносими компютри.

Вече имаме интерактивна база данни и свързаност между МРРБ, АПИ, 28-те областни пътни управления и гражданите на територията на цялата страна, каза Павлова и допълни, че системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общински участъци. Така базата данни ще дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища, подчерта тя.

Тази система е на 100% обърната към гражданите, коментира министърът и съобщи че досега гражданите са сигнализирали за проблеми по пътната инфраструктура министерството чрез телефон, имейл или социалните мрежи, както и Ситуационния център на АПИ на номер 0700 130 20. Ще разчитаме на подкрепа от страна на гражданите, но ги призоваваме да не злоупотребяват, подчерта тя.

Най-важното качество на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на кола, той ще подава сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112, обясни министър Павлова. Регионалният министър съобщи, че следваща крачка в развитието на системата ще бъде осигуряването на връзка между нея и тази на Спешната помощ, като част от реформата в здравеопазването.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров също призова потребителите фалшивите сигнали да бъдат сведат до минимум, както и за търпение през първите седмици, в които то е активно, въпреки че софтуерът е интуитивен.

Приложението може да бъде изтеглено от интернет адрес lima.api.bg. Вече е достъпно за потребителите на персонални компютри, одобрено е от „Android“ и може да бъде ползвано от потребителите на мобилни устройства с тази операционна система. Очаква се одобрение и от „Apple“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *