post

Министърът на регионалното развитие и благосутройството Лиляна Павлова даде официалния старт на 12 програми за междурегионално, транснационално и териториално сътрудничество за новия програмен период. Това стана ясно на конференцията „Европейско териториално сътрудничество в Република България – постиженията водят до нови перспективи“. Тези програми имат сериозен бюджет от 1,2  млрд. евро, чрез които с нашите партньори ще реализираме успешни проекти. Целта ни ще бъде да развием инфраструктурата в трансграничните региони, да подобрим културния обмен, да създадем партньорства и най-вече да се познаваме и да работим заедно, заяви тя.

Основната цел на програмите за трансгранично сътрудничество – да бъдат подкрепени по-слабо развитие региони, е и основна политиката на правителството, заяви Павлова.

Регионалният министър подчерта, че макар и с по-малък бюджет в сравнение с оперативните програми, програмите за териториално сътрудничество имат огромна роля за подобряване на сътрудничеството между общините, бизнеса и неправителствените организации, както в трансграничните региони, така и между страните, които участват в тях. Европа е Европа на регионите, затова не трябва да поставяме граници между нас и да се делим. Трябва да имаме общи проекти, общи инициативи и да работим заедно, спазвайки принципите за добросъседство, каза тя.

Много добри резултати от изпълнението на програмите през изминалия програмен период отчете министърът и заяви, че сме успели да направим така, че да не загубим средства по тях. Целите бяха постигнати още през юни 2015 г., каза още тя. Лиляна Павлова съобщи, че през предходния програмен период са реализирани множество отлични проекти, като най-добрите сред тях ще бъдат отличени на официална церемония в рамките на днешното събитие.

„Имаме потенциал, капацитет и натрупан опит, така че занапред ще имаме още по-добри проекти и практики“, категорична беше министър Павлова. „Това е нашата сила, тук, на Балканите – да се обединим и да работим заедно“, каза тя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *