post

Цените на недвижимите имоти в София са поскъпнали с 10%, сочат данните на Национално сдружение недвижими имоти. Границите на търсене се разширяват, като все по-голям е интересът към “Надежда” и “Люлин” – център. Причината за разширяването на търсенето е новоизградената мрежа на метрото, коментира пред БТА председателят на организацията Ирена Перфанова.

Все още центърът на столицата е най-търсена зона. Средната цена на квадратен метър в териториите от среден до висок клас на центъра е между 1000 и 1200 евро на квадратен метър. В  останалите територии на центъра могат да се намерят оферти в порядъка на 700-900 евро на квадратен метър, включително и ново строителство.

Остава сериозен интересът и към кварталите “Лозенец”, “Изток”, “Изгрев”, “Стрелбище”, “Иван Вазов”, “Гео Милев”. “Младост” и “Дружба” също са интересни зони.

Селата около София привличат най-вече с празните парцели. Техните цени нямат такъв ръст, какъвто има на жилищните имоти. Интересът към покупка на празни парцели за еднофамилни къщи е много по-голям от предходни години, каза Перфанова.

Зоните около София са с изключително различни цени от 40 евро до 250 евро на квадратен метър за празен парцел. В квартали като “Симеоново”, “Бояна”, “Драгалевци” цената на новото строителство не отстъпва на цените в града.

От Сдружението отчитат сериозен ръст на сделките с недвижими имоти – в района на София в порядъка на 30%, в по-малките населени места над 15 на сто.

При покупката на имот, хората най-напред трябва да са наясно към каква агенция и към какъв посредник да се обръщат и след това да обръщат внимание на самата оферта, съветва Перфанова.

Посредниците трябва да бъдат избирани според тяхната квалификация, начина, по който се подготвят за професията, как стоят в обществото, включително и онлайн, отбеляза експертът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *