post

Агенция за недвижими имоти отчита 6% ръст на цените на имотите в София и 20% скок на сключените сделки.

“Средната цена на сделките с жилища в столицата за деветмесечието е 781 евро/кв.м при 738 евро/кв. м за същия период на миналата година, показват данни на агенцията, получени в БТА.

За същия период новопубликуваните данни на Агенцията по вписванията по изчисления на компанията показват, че продажбите в София са нараснали с 20 на сто спрямо миналата година.

“Така вече в края на една доста динамична година за имотния пазар в София имаме ясна видимост как ще приключи тя, а именно – с около 6 на сто ръст в цените на имотите и 20 до 30 на сто ръст в реализираните покупко-продажби”, коментира пазара на имоти в столицата Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

По данни на компанията през третото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро/кв. м. при 780 евро/кв. м за 2-рото тримесечие и 750 евро/кв. м за третото тримесечие на 2014 година. Съответно, нарастването на цените на имотите в София е в размер на 6 на сто на годишна база и 1.8 на сто спрямо предходното тримесечие.

Данните на агенцията още сочат, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли – септември е 66 500 евро.

Към момента за изминалите 9 месеца от началото на годината нарастването на продажбите в София, което компанията отчита на база данните от Агенцията по вписванията е 20 на сто. До момента за годината в столицата са вписани 16 838 продажби при 13 888 за същия период на 2014 г.

През изминалото трето тримесечие ръстът е с 10 на сто на годишна база. Вписани са 5 547 продажби при 5 063 за същия период на миналата година.

За разлика от предходното тримесечие, през третото тримесечие на 2015 година най-много сделки са сключени с 2-стайни апартаменти. По данни на компанията те са съставлявали около 60 на сто от продадените имоти. Прави впечатление, че търсенето и запитванията на купувачите са насочени основно към тристайни апартаменти, но до реални сделки през изминалите месеци се е стигало по-често с по-малки жилища на цени между 40 000 и 60 000 евро.

Средната площ на купените жилища е 80 кв. м. Тухлените жилища на 2-ри до 4-ти етаж са най-предпочитаният тип имоти. През изминалите месеци купувачите по-често са се спирали на имоти с отопление на електричество – над 60 на сто от закупените жилища, а останалите са на ТЕЦ.

Най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, в кварталите, разположени в полите на Витоша, а също така и в “Младост”. Налице е интерес и към квартали като “Витоша”, “Студентски град” и “Манастирски ливади”, където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв. м. Най-скъпо за поредно тримесечие се продават имотите в центъра и в Лозенец – 1100-1200 евро/кв. м.

През изминалите месеци има рекорд по бързина на продажба на имотите, коментираха от компанията. По нейни данни средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни. За сравнение, този период през второто тримесечие е бил 73 дни, а по това време миналата година – 96 дни, което показва, че средният срок за продажба на имоти в София се e скъсил почти двойно през последната една година и пазарът е значително по-ликвиден и динамичен.

2015 г. преминава под знака на възстановяващ се имотен пазар в София, коментират от компанията. Броят на сключените сделки се е увеличил при стабилен ръст в цените около 6 на сто за годината.

Строителната активност значително е нараснала – двойно повече разрешителни за строеж и също толкова реално новозапочнати сгради. Ясно се вижда, че търсенето расте, доверието се повишава и все повече сделки се сключват “на зелено”, коментират от компанията.

В тези условия на стабилен и позитивно развиващ се пазар банките все повече се конкурират помежду си и предлагат все по-добри условия за жилищни кредити – от една страна с по-ниски лихвени проценти, които вече са твърдо под 6 на сто, а от друга – с подобрените срокове и условия за кандидатстване, отбелязват експертите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *