post

Завършването на най-големия офисен проект за годината Capital Fort и подписването на най-голямата наемна сделка за същия период – тази за 7300 кв. м с Visteon, бяха сред по-значимите събития през третото тримесечие, показва анализ на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България.

Също през третото тримесечие започна строителството на четвърта фаза на Expo 2000, както и на новия проект на Bernard Investments бул. „Цариградско шосе“.

Въпреки инвестициите в нови проекти, качественото предлагане на офис пазара остава ограничено. Това е причината много от наемателите да сключват договори за площи още по време на строителството, което се очертава като все по-масово явление. Данните на Forton/Cushman & Wakefield показват, че от общо 167 000 кв. м в строеж към третото тримесечие малко под 50% са договорени с наематели или са в процес на преговори.

„Договарянето на офис площи още в хода на строителство се превърна в обичайна практика и показва, че търсенето на пазара е силно при очертаващия се недостиг на качествено предлагане“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman & Wakefield.

Според нея този недостиг ще се запази в близките две години, главно поради продължаващото търсене от IT и BPO компаниите. Към това трябва да се прибавят и наемателите, чиито договори изтичат през 2017 – 2018 г., но заради динамиката на офис пазара ще започнат преговори за подновяването им най-късно в началото на следващата година.

В същото време търсенето остава фокусирано върху проектите, които в най-голяма степен покриват изискванията на наемателите и инвеститорите все повече ще трябва да се съобразяват с това. По данни на Forton/Cushman & Wakеfield вече започнатите или планирани офис сгради до 2018 г. са с обща площ 450 000 кв. м и пазарът ще става все по-конкурентен. Успоредно с това големите компании вече залагат на работа от дома, гъвкаво разпределение на офиса без фиксирани работни места и нарастващ дял на местата за почивка и забавления от общата площ.

Обратно към изминалото тримесечие статистиката на Forton/Cushman & Wakefield показва, че между юли и септември са подписани договори за наем на 38 104 кв. м. Общо за деветмесечието наетите площи са 95 513 кв. м. Това е с 10% по-малко в сравнение със същия период на 2014 г., но спрямо последните пет години обемът на наемния пазар е над средния и тенденцията е за стабилно развитие.

„Спрямо обичайния обем на офисния пазар от последните години 2014 г. беше по-скоро изключение заради преподписването на договорите с няколко големи наематели. Тази година наемният пазар е много по-активен по отношение на релокация и експанзия“, коментира Станимира Пашова.

Динамично развитие през третото тримесечие отбеляза и Пловдив, отново благодарение на активното търсене от IT компании и сектора на споделените услуги. През периода там бяха подписани около 13% от общия обем наемни сделки, като сред по-значимите бе тази на 60 К, която удвои площите си в Imperial Business Center, наемайки още 1250 кв. м там. Значителна част от площите, които ще бъдат завършени през 2016 г., вече са договорени с наематели.

Заради засиленото търсене наемите на първокласни офиси в града отбелязаха ръст с около 20%, до €7.5-8/кв. м. Инвестициите в нови площи обаче ще балансират пазара и последващ ръст на наемите не се очаква. Стабилни остават наемите във Варна и Бургас, където също се работи по нови сделки.

В София наемите остават стабилни около €12.5/кв. м за първокласни площи в центъра и €12/кв. м в бизнес центровете по протежение на големите булеварди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *