post

С вълна от новозапочнати проекти на пазарите на офис площи и индустриални имоти бе белязано деветмесечието тази година. Засиленото търсене на площи под наем в комбинация със стабилните наемни нива даде увереност на предприемачите да инвестират в ново строителство, показва анализ на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония.

„Активните инвестиции в земя и нови проекти показват, че пазарът на бизнес имоти навлиза в нов възходящ цикъл. Очакваме този тренд да се запази през следващите месеци и да бележи годината като цяло“, каза Мхаела Лашова, изпълнителен директор на Forton/Cushman & Wakefield.

Сделките със строителни парцели продължават да доминират на инвестиционния пазар, като формират 60% от обема му през деветмесечието. Това се равнява на €58 млн. от общо близо €97 млн. обща стойност за периода.

През третото тримесечие най-големите инвестиционни сделки бяха покупката на 14 000 кв. м от „Кауфланд България“ за строителството на хипермаркет във Варна. Продавач е „Спортен комплекс Варна“, а платената цена е €9.4 млн.

„Имотният пазар навлиза във възходящ цикъл и очаквано предприемаческата активност е висока. В момента преобладават сделките за терени за офисно, жилищно и складово-логистично строителство, т.е. в сегментите, където търсенето от страна на наематели и купувачи расте и ценовите нива вече са стабилни с потенциал за покачване. Инвестициите в подобни проекти предлагат добра възвръщаемост“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/Cushman & Wakefield.

Сделки със земя за строителство на търговски площи също не липсват. Планираните проекти са предимно в биг-бокс сегмента, където има компании с планове за активна експанзия в близките години.

Показателен за предприемаческите нагласи в София е и интересът към инвестиции във все по-мащабни проекти, които съчетават различни видове площи. Според Forton/Cushman & Wakefield той също е двигател на пазара на земя и на големи сделки, които ще бележат годината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *