post

Въпреки че Дубай днес има може би най-футуристичната визия сред всички градове на планетата със своите небостъргачи, всъщност Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), от които той е част, се намират в региона с една от най-древните цивилизации. Съзнавайки огромната отговорност за опазването на археологическите паметници, намиращи се там, ОАЕ обяви глобално партньорство с ЮНЕСКО за тяхното съхранение чрез технологии за 3D принтиране, пише pixelmedia.bg.

Целта е културните паметници да бъдат съхранени чрез 3D сканиране и евентуално да бъдат пресъздадени с помощта на 3D принтиране, в случай че по някаква причина бъдат разрушени в бъдеще. Припомняме, че през последните месеци организацията “Ислямска държава” и други движения в Сирия и Ирак разрушават системно археологическите паметници там, обявявайки ги за форма на идолопоклонничество.

В партньорството ще участват също Фондацията “Dubai Museum of the Future”, изграждаща в момента ултра – футуристичен музей, който се очаква да отвори врати през 2017 г., както и британският Институт за дигитална археология, който е смесено дружество между университетите Харвард и Оксфорд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *