post

Британският град Лийдс иска да се превърне в първия саморемонтиращ се град до 2035 г. благодарение на нова инициатива на Университета на Лийдс, пише Business Insider.

Проектът е на стойност 4,2 млн. паунда (6,3 млн. долара). В рамките му ще бъдат създадени малки роботи, които ще могат да разпознават определени проблеми с уличното осветление, водопровода и пътищата, съобщава investor.bg.

Машините ще могат да оправят проблеми, без да пречат на никого, като ще имат минимално въздействие върху околната среда.

Част от роботите ще се занимават с ремонти. Става дума за дронове, които ще кацат на високи структури, за да поправят там, където е необходимо – например при повреда на улична лампа. Безпилотните самолети ще проверяват сами за нередности и необходимост от ремонт.

“Искаме да направим Лийдс първия град в света, който да не се влияе по никакъв начин от уличните ремонти“, коментира Фил Пърнъл, професор в инженерното училище към университета.

Лийдс не е първият град, който цели подобно нещо. Япония използва роботизирани булдозери и дронове в строителството в рамките на своята подготовка за Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *