post

Амбициозен план за нови водни пътища в страната представи индийското правителство в Делхи. През следващите години 37 реки на субконтинента ще бъдат свързани с канали с обща дължина от 15 хиляди километра, съобщи agro.bg.

Така водите от Хималаите ще достигнат до пустинните райони в Раджастан, а Бенгалският залив ще бъде свързан с Арабско море. По прогнози на Службата за водно стопанство и развитие новите възможности за напояване ще дадат огромен тласък на селското стопанство, а водите от региони с чести наводнения ще бъдат пренасочени към места, където живителната течност не достига.

Проектът обхваща над 3000 язовира и 30 канала. 175 билиона литра вода ще бъдат пренасочвани всяка година, а електроцентралите ще произвеждат по 34 гигавата електричество. Противници на този план обаче се опасяват, че новите язовири ще прогонят повече от половин милион души от домовете им.

Проектът съществува още от 70-те години на миналия век, но бе изоставен заради екологични съображения. Сегашният премиер на Индия Наренда Моди го лансира отново, под мотото “Дайте вода на нашите селяни и ще видите на какви чудеса са способни”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *