post

Цените на жилищата в Обединеното кралство спадат през третото тримесечие, показват данни на брокерската компания Rightmove, цитирани от Bloomberg. От фирмата очакват цените да имотите да започнат повторно да се покачват с нарастването на реалните заплати и предвид ниските лихви по кредитите, допълват от Rightomove.

В месечния си доклад компанията, която е собственик на сайт за сделки с имоти, посочва, че търсените цени от продавачите са спаднали с 1,3% през ноември, пише econ.bg. Месецът обикновено е слаб за продавачите, тъй като те свиват цените, за да отговорят на предколедното пазаруване, а се очаква тази година да бъде регистриран най-слабият сезон от 2011 г. насам.

Rightmove изтъкват, че според тях цените ще започнат да нарастват, като растежът ще продължи и през следващата година. Според изследване, проведено от компанията, собствениците на имоти не очакват финансовото им положение да се влоши, дори напротив – анкета, проведена от брокерската агенция, е показала, че 7 от 10 собственици на имоти в Англия са на мнение, че стойността на жилищата им ще нарасне догодина.

В Лондон спадът на цените е 1,6%, но въпреки него те са с 8% по-високи спрямо миналогодишната си стойност през третото тримесечие, а средното покачване на цените през тази година достигна 6,2%. Средната цена на апартамент в британската столица е около 620 000 паунда (почти 1 милион долара).

Според данните на Rightmove най-засегнато е търсенето в най-високия ценови сегмент, в който попадат апартаментите на стойност над 5 милиона паунда. През последното тримесечие покупките на такива апартаменти са спаднали с 11,5% на годишна база.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *