post

Община Пловдив ще започне работа по включването на Голямата базилика в обектите, признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство, съобщи за Дарик зам.-кметът по културата Стефан Стоянов.

По думите му са наети експерти, които ще се заемат със задачата, за чието осъществяване ще бъдат нужни няколко години. През следващата година се планира разширяване на обема на разкопките на базиликата, които продължават и в момента, като дори се предвижда да бъде затворен пътят до античния обект.

Разкопките и реставрацията на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив започнаха през месец май. Близо 2000 кв.м мозайки от Епископската базилика се очаква да бъдат възстановени и показани в модерна сграда.

Проектът е на стойност 4,9 млн. лева и се очаква до лятото на 2017 г. базиликата да отвори врати за посещения.

Тя е открита в началото на 80-те години при строежа на пътния възел под сградата на Централанатa поща. Запазени са уникално красиви мозайки с изображения на птици, които ще бъдат експонирани на две нива в сградата, която предстои да бъде построена при изпълнението на прoекта.

Голямата базилика датира от началото на V в. и ще бъде представена триизмерно в новия туристически обект. Самата сграда ще има вътрешен двор и покрив, който може да се ползва и като площад за различни събития.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *