post

Холандски проект е спечелил първото място в конкурса за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека във Варна. Предложението, преборило си с останалите 369 идеи от цял свят, е дело на 5-членен екип с ръководител Марина Коунави от студио “Architects fro urbanity” в Ротердам. Това стана ясно по време на официалното отваряне на пликовете с имената на призьорите в общинската зала „Варна“, съобщи Moreto.net.

Проектът, избран единодушно от международното жури, е на 4-етажна сграда, която е с височина под 20 метра. Тя се позиционира на паркинга до Общината. На покрива са разположени открити паркови зони. Има заложени 330 паркоместа. Разгърнатата застроена площ е 17 500 кв.м.

„Обединихме се около проект, който да се впише в околното пространство, да не е натрапчив и да не доминира над околните жилищни сгради и тази на Община Варна. Материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда-видим бетон, който няма да контрастира с общината, окачени структурни фасади и двойна фасада известна като двойна кожа от неръждаема мрежа. Отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи предразполага към провеждането на мероприятия с голям брой хора. Има предвиден аудиториум. Хората могат дори без да посещават читалнята да преминат през зданието по време на разходката си в парка. Пространството, освен четящи хора, ще събира младежи от всички възрасти с различни активности като изложби, моноспектакли, камерни концерти. “, обясни главния архитект на община Варна арх. Виктор Бузев.

Класираният на второ място проект е изработен от български екип с 5-членен състав. Авторите от „ИО архитекти“ ООД със седалище в София дават предложение за сграда, която на практика няма хоризонтални плочи. Движи се в спирала с лек наклон. Предимствата му са, че е на по-малка площ, но пък са нужни по-големи изкопи, за разполагането на хранилищата под земята. Има зелени покриви, които са световна тенденция при проектирането на обществени сгради.

Проектът, получил третото място, е на 4-членен екип от Хонконг от бюро „Spatial practice”. Сградата отново е по-ниска от тази на Община Варна. Състои се от две части-едната поема обществените функции, а по-малката служи за хранилище. Предложеният материал е основно от дърво.

По отношение на поощрителните награди първата отива за проект, в който библиотеката се разглежда като градина. Разработен е на концептуално ниво. Площта надхвърля парцела. Авторът по-скоро е искал да покаже отношение по темата, смята журито. Вторият проект цели да покаже как архитектурата има потенциал да се развива, пространството отново е отворено.

Арх. Бузев е убеден, че при добра организация и усилена работа е съвсем реалистично новата сграда на библиотеката да бъде факт до 2020 година. Според него като основен вариант за финансиране трябва да се използват механизмите на ЕС, които дава програмния период до 2020 година.

За да стигне до финалния си избор, журито работи през изминалите два почивни дни. Селекцията преминава през 3 основни кръга. В края на първия ден са отсети общо 42 предложения от входираните 370. През неделния ден следва преселекция, при която са избрани 11 проекта. След бурни дебати единодушно са определени за призьори 3 проекта, както и два за поощрителни награди.

„Много силен конкурс. Амбициран съм по този начин да решаваме въпросите с обществено значимите сгради и пространства. Надявам се да дадем тон и на останалите общини. Вярвам, че целият екипи пишем част от историята.“, посочи арх. Бузев. Той допълни, че сред кандидатите е имало абсолютно фантастични решения, някои изобщо не кореспондирали с реалността. Седем от проектите, надхвърлят височината на Община Варна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *