post

След като през 2015 г. бяха подновени инвестициите в спекулативни логистични проекти, през 2016 г. се очаква активен наемен пазар. Това прогнозират в свой доклад от Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония. В София и околностите в момента се изграждат бази с обща отдаваема площ над 30 000 кв. м, за които през новата година ще се търсят наематели.

Традиционно активни на този пазар са логистичните оператори и търговците, чието търсене остава силно в резултат от разрастване на бизнеса или оптимизиране на складовите им площи. По отношение на наемните цени пазарът на индустриални имоти ще остане по-скоро балансиран, като за София нивата за първокласни площи ще се задържат около достигнатите през 2015 г. средни цени от €4/кв. м.

Продължават и инвестициите в собствени площи. Извън София интересът е свързан основно с продължаващата тенденция за ниършоринг (износ на производство или услуги към близки до пазарите дестинации) при производството на компоненти за автомобилната индустрия. Активни са и компаниите от леката промишленост. Наблюденията са, че интересът на тези компании постепено се измества към по-малки областни градове като Видин, Плевен, Монтана, Перник.

В големите градове продължава и активното търсене на строителни парцели, свързано с инвестициите в жилищни и офисни сгради, както и в големи мултифункционални комплекси.  Интересно развитие през 2016 г. се очаква в Пловдив, където „Каменица“ продава 31 дка от терена под бившата си пивоварна. За имота ще бъде обявена тръжна процедура през пролетта с посредничеството на Forton/Cushman&Wakefield като ексклузивен консултант по сделката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *