post

Нов спортен комплекс ще бъде изграден на мястото на стария плувен басейн в бургаския квартал „Славейков“. Проектът ще бъде финансиран със заем до 12 млн. лв., съобщи “Фокус”.

Инвестиционното намерение на община Бургас е да бъдат изградени спортен терен на открито, с прилежащи трибуни, открита спортна зона с тенис корт, която ще бъде приспособена за ползване като ледена пързалка през зимния период и закрит плувен басейн в к-с „Славейков”.

Спортният терен е предвиден за целогодишно използване за провеждане на тренировъчна дейност и на състезания. Проектът осигурява всички необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на локални, национални и международни състезания по футбол съгласно изискванията на УЕФА. Предвидено е осветление, което ще осигурява възможност за провеждане на спортни срещи и тренировъчни занятия и през тъмната част от денонощието. По протежение на футболното поле, ще се разположат сектори със седящи места за осигуряване на пряко наблюдение от публиката към игралното поле.

Трибуните ще бъдат частично покрити, с капацитет около 1200 седящи места, като поне половината от тях да бъдат постоянни, останалите-монтажни, преместваеми и ще осигурят равностойни места за зрители с увреждания и техните асистенти. Съгласно изискванията за проектиране на спортни сгради и съоръжения ще се предвидят всички необходими помещения за правилното функциониране на съоръжението – съблекални за отборите и съдиите, помещение за медицинска помощ с лекарски кабинет и манипулационна.

Зоната за паркиране ще е оразмерена при спазване на изискванията за осигуряване на достъпна среда за населението, включително и за хората с увреждания. Ще се осигури и обособена зона за паркиране и престой на колите и автобусите на отборите при провеждане на състезания.

Откритата спортна зона, представлява площадка с размери 40/20 м и мобилни трибуни със 100 места и ще се използва като открита сезонна ледена пързалка през зимата и тенис корт през лятото. Периметърът на ледената пързалка ще се обезопаси с борд с височина 1,22 м., осигуряващ безопасност и опора на кънкьорите, а също така и възможност за поставяне на реклами.

В самостоятелно обособена сграда ще се проектира и изгради модерен плувен спортен комплекс с покрит плувен басейн с олимпийски размери и трибуни, съблекални за спортисти, помещения за треньори и съдии, фоайе с гардероб и санитарни възли за посетители, обслужващи помещения за упражняване на водни спортове, спортен СПА център и тренировъчна зала. Басейнът отговаря, както на изискванията за плуване, за провеждане на състезания и тренировки по водна топка и синхронно плуване, така и на изискванията на ФИНА (Международна федерация по плувните спортове) и ЛЕН (Европейска лига по плувни спортове), съобразно технически характеристики. Предвижда се възможност за разделяне на басейна, за провеждане на тренировки и състезания. В зоната за посетители се осигуряват равностойни места за зрители в неравностойно положение и техните асистенти.

Зоната за спортисти ще бъде осигурена със самостоятелен вход, както и необходимите съблекални и санитарни помещения,помещения за съдии и треньори и обслужващ персонал.В директна връзка със съблекалните ще се предвиди малък възстановителен център със сауна, масажни кабини и фитнес зона, а пред басейна ще бъде обособена зона за загряване на спортистите. В сградата на басейна ще се предвидят и допълнителни зали за обща физическа подготовка при съобразяване с цялостното композиционно решение. Ще се облагороди и прилежащото пространство, като освен озеленяване е предвидено да се поставят елементи на градската жизнена среда, осветление и видеонаблюдение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *