post

Използването на професионална шпионска техника за подслушване на мобилни телефони не е новост и датира още от времето на първите клетъчни мрежи у нас, но с развитието на технологиите става все по-широко разпространено. Както посочват запознати пред журналист на Stroimedia.bg, този подход вече е сериозен фактор във фирмения шпионаж, а все по-често се използва и за лични цели.

Според хора, врели и кипели в бранша на шпионската техника, различните типове подслушване се използват както за проследяване на служители, така и на конкурентни фирми, дори на партньори и клиенти. Все по-често се подслушват и представители на семейството, включително съпруги или деца. Официални данни за начина на използване липсват, но разговори с потребители на подобни устройства показват, че нарастват случаите, в които те се използват за родителски контрол, със или без знанието на подрастващите.

През последните години развитието на шпионската техника допринесе за появата на огромен брой нови типове устройства за подслушване – от такива за поставяне в офиси и домове, в електрически разклонители и осветителни тела, през подслушвалите за стационарни телефони, до устройства за подслушване на GSM апарати.

Този ръст не е подминал и българския пазар, където потребителите имат избор между различни онлайн и физически магазини, от които могат да закупят устройства за подслушване на цени, вариращи между 50 лв. и няколко стотин лева.

Сред най-оригиналните продукти в тази област на пазара у нас са подслушвател, работещ през клетъчната мрежа и скрит в разклонител, както и такъв, монтиран в истински MP3 плеър, който може с едно натискане да промени своята функция, пускайки музика. Все по-често в онлайн магазините се предлагат и устройства за подслушване с видеокамера към тях.

Според представители на бранша, най-голямо значение за нарастващия интерес към техниката за подслушване има появата на нови устройства на много по-достъпни цени, както и увеличаващата се покупателна способност на българина. Не на последно място важна роля играе и традиционното любопитство, което нашите сънародници имат към иновациите и техническите джаджи.

 

Често и голямото значение на придобитата информация също е причина за закупуването на такава техника. Запознати все пак съветват онези, които са решили да закупуват подслушвателни устройства, да преценяват внимателно начина, по който ще ги използват и винаги това да е в рамките на закона.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *