post

Цените на жилищата ще поскъпнат до 10% през 2016  година, но въпреки това се очаква ръст на сделките спрямо 2015-та, прогнозират брокери. От Агенциите за недвижими очакват увеличаване на покупките ” на зелено” и на сделките с цел инвестиции.

Основният дял от пазара на недвижими имоти през 2016-та ще се формира от сделки с жилища в големите градове, прогнозират брокерите.

“Цените през 2016-та ще продължат плавното си покачване. Като за София, Пловдив, Варна и Бургас този ръст ще бъде между 5 и 10%.”, коментира Калоян Богданов – мениджър в агенция за недвижими имоти, цитиран от БНТ.

Променя се и профилът на купувача. Докато по време на кризата и годините след нея са се търсили имоти до 50 хил. евро и по-рядко до 70 хил. То в момента се наблюдава траен интерес при сделките до 100 и над 150 хил. евро.

Според Богданов тези, които купуват първи имто по-скоро са в по ниското ниво до около 50-60 хил. евро. тези ,които купуват втори дом и по-скоро за инвестиция вече са в по-високите нива и вече отиват над 70 и над 100 хил. евро.

Най-масовите сделки остават в сегмента между 50 и 70 хил. евро. При всички случаи обаче, панелните жилище ще продължат да се продават с около 100 евро по евтино спрямо монолитните.

Ако един апартамент от 70 кв.м. в панелен блок като този, намиращ се в “Сухата река”, през 2015-та се е продавал за около 45 500 евро, то през 2016-та неговата цена ще достигне 47 хил. евро, прогнозират брокерите.

Според брокерите оживлението на пазара за имоти се дължи най-вече на изгодните лихви по ипотечните кредити, които през миналата година бяха между 5-6%.

“Очакванията за 2016-та година са банките да бъдат още по-активни, бих казал дори агресивни, при отпускането на ипотечни кредити. Лихвите ще продължат да вървят надолу”, смята Богданов.

През 2015 година все повече българи са предпочели да инвестират парите си в имоти вместо в банки.

“През 2016-та тази тенденция ще продължи определено. Поради няколко причини. Най-главната от тях е вече напълно неизгодността да се държат пари в банка поради падащите постоянно лихви по депозитите. В момента те са около 1 и под 1%. При покупка на имот и отдаването му под наем, най-консервативната доходност годишна е около 4%”, добавя експертът.

Според брокерите, българските купувачи трайно ще заместят чуждестранните на пазара на имоти през настоящата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *