post

Столичната община инвестира 30 млн. лв. в строителство и ремонт на детски градини и училища през тази година. Това каза кметът Йорданка Фандъкова при откриването на новата сграда на 61-во ОДЗ “Шарено Петле” в столичния район “Слатина”.

Инвестицията в новата сграда за 4 групи е на стойност около 1,5 млн. лева. Изпълнени са и мерки за енергийна ефективност на съществуващата сграда на детската градина, която разполага с два салона физкултурен, музикален салон и басейн. Това е една модерна детска градина, отговаряща на най-високите европейски стандарти, каза кметът Фандъкова.

В новата част на детското заведение се приемат деца още от декември 2015 г. и в градинските групи към момента има свободни места.

Столичният кмет призна, че продължава да има недостиг на места в яслени групи в столичните райони “Красно село”, “Триадица”, “Люлин” и “Младост”.

По-малко от хиляда са вече децата, които чакат за място в първа група в детската градина, каза кметът и прогнозира, че до 2019 година ще бъде решен проблемът с недостига на места както в яслените групи, така и в детските градини.

“Търсим още възможности, защото проблемът не е просто със средства. Проблем със средствата няма, успяваме да ги осигурим. Проблемите са с терените”, каза кметът.

През 2015 г. Столичната община построи общо 8 детски градини. През тази година са предвидени за строителството и цялостната реконструкция 9 детски градини, ще бъдат обновени 14 училища и 10 детски градини по ОП “Региони в растеж”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *