post

Парцелите в индустриалното им приложение, и за строителство на жилища са търсени и се радват на все по-голям интерес. 2016 г. се очаква да бъде изключително динамична със сделките със земя. Това коментира Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman&Wakefield във връзка с пазара на индустриални площи у нас.

Засиленото търсене на логистични площи в София доведе до старт на проекти, предназначени за отдаване под наем успоредно с продължаващите инвестиции в собствени имоти.

„Към началото на 2016 г. около 41 000 кв.м спекулативни логистични проекти са в процес на изграждане в района на София, което е безпрецедентна активност в този сегмент за последните години”, каза Гюрджиев .

Той очаква завършването на тези площи през годината да доведе до по-силна активност на наемния пазар и в същото време да балансира търсене и предлагане.

Заради слабото предлагане на имоти под наем делът на свободните площи на пазара на индустриални имоти в София падна трайно до 2% през изминалата година. Единственият по-значим спекулативен проект, завършен през периода, бе Фаза III на Universal Logistics Park на бул. „Цариградско шосе”. Проектът е с площ 8 800 кв.м, от която 65% бяха отдадени под наем преди разрешение за ползване при ценови нива над средните за пазара.

Дисбалансът между търсене и предлагане доведе и до 8% ръст на наемите на първокласни площи, чиито средни нива към края на 2015 г. достигнаха €4.10 /кв. м за района на София, а в някои локации надминават и €5 /кв. м.

Пловдив продължава да привлича вниманието на инвеститорите в логистика и производства като към края на годината в региона бяха завършени фабриката на Sensata, както и производственият център на Liebherr.

В страната двигател на пазара остават производителите на автомобилни компоненти и компании от леката промишленост, които инвестират основно в собствени производствени и логистични бази. Успоредно с големи градове като Пловдив, интерес привличат и областни центрове като Плевен, Монтана, както и районът на Хасково и Димитровград заради близостта на магистрала „Марица“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *