post

За една година в сектора “Транспорт” в района на Бургас са инвестирани повече от 100 милиона лева. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при инспекцията на обновената железопътна гара в крайморския град.

Московски посочи, че Бургас е единственият град с толкова добре изградена транспортна инфраструктура. Заедно с кмета на града Димитър Николов обсъдихме проектирането на железопътна връзка с курорта “Слънчев бряг”. До месец проектът ще бъде готов и при наличие на финансиране го започваме. Така значително ще се намали трафикът към курорта, който през летния сезон е много интензивен, каза министърът.

Основен приоритет в сектора “Транспорт” за тази година е да изплатим дълговете на Българските държавни железници, посочи Московски. Започнали сме процедури за отдаване на концесии на трите летища – в София, Пловдив и Горна Оряховица, и със средствата от тях ще покрием дълговете на железопътния оператор. Това ще позволи да започнем процедура за купуване на нови влакове, добави той.

Обновяването на железопътната гара в Бургас е част от проекта “Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T мрежа” и е осъществено със средства от оперативната програма “Транспорт” 2007-2013 година. Договорът е на стойност 7 926 367,90 лева. След железопътната гара в Пазарджик, това е втората модернизирана гара с европейски средства. До март ще бъде завършена и Централна гара “София”.

В рамките на проекта в Бургас е направено пълно обновяване на гаровата сграда, изградена е нова търговска част, реставрирана е часовниковата кула и са запазени всички сградни елементи в стил необарок, отбеляза министър Московски.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *