post

Ръст на сделките и цените в големите градове, ръст на разрешителните за строиетлство, нови започнати проекти, по-ниски лихви и висока активност. Това са част от тенденциите, които са били определящи за пазара на жилища през миналата година и се очертава да продължат да се реализират и през 2016. Това стана ясно по време на пресконференция на “Адрес”, на която изпълнителният директор Георги Павлов и маркетинг – мениджърът Калоян Богданов разказаха представиха случващото се в сегмента.

Броят на сделсите се е повишил с 20% за миналата година като прогнозите са да нарастне с още 10% през тази. Според експертите през 2015 г. в столицата са сключени между 25-30 000 сделки, което е нормално състояние на пазара. Засиленото търсене е довело и до естествено увеличение на цените, като в най-търсените райони на столицата св.м жилищна площ струва над 1000 евро.

Най-тъсрените квартали в столицата остават Младост, Люлин, Център, Изгрев, Изток, Дружба и традиционно силните южни райони.

Допълнителен ръст в броя на покупките с цел инвестиция отчитат от комапнията. Общо 21% от сделките през годината са направени с идеята имотите да бъдат отдадени под наем впоследствие. През 2014 г. делът за инвестиция бе 18%, а през 2013 г. – 9%, посочи Павлов.

Расте и делът на сделките, сключени без отстъпка – 32% от всички при 18% в предходната 2014 година. Леко се покачва и процентът на покупките с компромис в цената в рамките на 1000 евро. По-сериозните намаления – от 5000 евро нагоре, намаляват като процентно съотношение.

Ръст на сделките, направени с ипотечен кредит е друга тенденция, която е била определяща за пазара, каза Богданое. При 47% покупки с ипотека през 2014 г., делът им за 2015 г. е 51%. Най-голямо – със 7%, е покачването на малките заеми, покриващи до 30% от стойността на сделката.  „Данните на Агенцията по вписванията също сочат значителен ръст в броя на ипотеките. Липсва обаче информация какъв дял от тези кредити на практика представляват рефинансиране”, казва Георги Павлов.

По думите на Калоян Богданов, физическите лица са предпочитан клиент за банките, тъй като са редовни платци. „Достъпността на жилищата и през 2015 продължи да се увеличава – въпреки ръста в цените, лихвите по кредитите се понижиха, а средната работна заплата плавно се покачи. Така, ако имот от 60 кв.м според средната за страната стойност през 2013 г. се изплащаше със 65 работни заплати, то през 2014 г. нужни бяха 63 заплати, а през 2015 г. – 60 заплати”, обяснява Богданов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *