post

След неколкомесечни преговори за продажба и силен инвеститорски интерес в края на миналата година, инвестиционната компания Avestus Capital Partners стана едноличен собственик на Mall Plovdiv. Консултант на продавача бе Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България и Македония.

Avestus Capital Partners придобива дела на GE Capital Real Estate в търговския център и става собственик на 100% от „М.О.П риъл истейт“, което притежава търговския център. Процедурата по продажба протече при силен инвеститорски интерес и приключи в края на януари. Дотогава двете компании имаха равни дялове в дружеството.

„След поредицата придобивания на подценени имоти от последните две години покупката на Mall Plovdiv показва, че интересът на инвеститорите вече се насочва към добре работещи доходоносни активи. Очакваме позитивният тренд да се запази и да продължи и в други сегменти на пазара на бизнес имоти“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ във Forton/Cushman & Wakefield.

Mall Plovdiv е първият и единствен работещ към момента търговски център в Пловдив. Разполага с 20 000 кв. м отдаваема площ, 108 магазина и 650 места за паркиране. Заетостта му доближава 100%. Сред ключовите наематели е Cinema City, а в селекцията от търговци фигурират първокласни български и чужди марки като H&M, Bershka, NewYorker, Pierre Cardin, Adidas, Scandal, MDL Week&Shop, Sport Vision.

Благодарение на добрата си локация и професионален мениджмънт шопинг центърът се наложи като проект генериращ стабилни парични потоци.

Решението на Avestus Capital Partners да придобие цялата собственост върху Mall Plovdiv е продиктувано от подобрената пазарна среда и показва доверието на компанията в потенциала на проекта. Дружеството има дългогодишно присъствие на българския пазар – първоначално като собственик, а в момента като мениджър на Mall of Sofia и офисната му част Sofia Tower. Придобиването на Mall Plovdiv ще затвърди водещите му позиции на пазара на бизнес имоти.

Avestus Capital Partners e базирана в Дъблин, Ирландия компания за асет мениджмънт и управление на дялови инвестиции в недвижими имоти. Дружеството има експертиза във всички видове операции на пазара на имоти: финансиране и придобивания, развитие на проекти, управление на имоти и асет мениджмънт, връзки с инвеститори. Към днешна дата портфолиото от управлявани от компанията активи е на обща стойност над €2 млрд. в седем европейски държави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *