post

Единайсет от общо 13 кандидати за главен архитект на София, представиха публично концепциите си за развитието на града. Комисия от 13 души ще реши кой от тях е най-подходящ за длъжността. Такова представяне се прави само по желание, не е предвидено в закона, а целта е максимална прозрачност в избора на главен архитект на София.

Името на новия главен архитект на столицата се очаква да стане ясно до края на следващия месец, прогнозира Силвия Христова, председател на Постоянната комисия по архитектура и строителство в Столичния общински съвет.

Нашата амбиция е този конкурс да бъде максимално прозрачен, максимално обективен. Обществеността може да бъде сигурна, че е гарантиран обществения интерес и честността на избора. Има и редица наблюдатели, неправителствени организации, браншови организации. Тези, които изкарат оценка по петобалната система четири, вече могат да минат на етап “Защита на концепциите”. Успешно издържалите и на тази фаза в конкурса, отиват на интервю, каза Христова, цитирана от БНР.

Сред кандидатите за главен архитект, които днес представиха концепциите си, е и арх. Николай Яръмлъков. Той даде пример със София като закръглена дама, която харесва много фигурата си, но трябва да свали мазнините.

София е затлачена от много проблеми, които не се изчистват навреме, недотам работещ градски транспорт, което води до пътуване с личния автомобил. Водата ни – англичаните станаха българи. Те поеха концесията на „Софийска вода” върху 58%. В момента, 20 години по-късно, при положение, че те трябваше да инвестират и по този начин да си увеличават печалбата, какво стана. В момента имаме пак течове от 58%, коментира арх. Яръмлъков.

Арх. Николай Пърпов, който работи от години в Дирекция „Архитектура и градуостройство” също е сред кандидатите. Казва, че познава в детайли работата.

Смятам, че може да се организира работата така, че да отговорим на изискванията, да се преодолеят някои негативни последици от последните години и най-вече залагам на създаването на един 3D модел на София, т.е едно пространно, обемно проучване на града с оглед развитието му в една по-правилна посока, посочи той.

Алгоритъм за решение на всички проблеми в столицата в областта на устройственото проектиране е готов да даде друг от кандидатите за главен архитект. Огнян Тундев е бил главен архитект на Петрич, Якоруда, Симитли, Благоевград и на район в София. Той иска да създаде работеща администрация.

Хора, които да познават столицата и да канят инвеститорите да изхарчат парите си в София, добави Тундев.

Георги Бакалов, Здравко Здравков, Иван Моев, Николай Яръмлъков, Влади Калинов, Иван Шишков, Огнян Тунтев, Бойко Кадинов, Николай Пърпов, Стефан Добрев, Румен Несторов – това са кандидатите за главен архитект на София, които се представиха публично пред обществеността в сградата на Съюза на архитектите на улица „Кракра” 11. Общо 13 от 15 кандидати бяха допуснати до този етап на конкурса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *