post

Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще подпише днес договор с Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за създаване на нова оперативна програма, която ще финансира малките и средни предприятия в България, предаде iNews. Тя ще се нарича Оперативна програма „Инициатива за малки и средни предприятия“ и ще разполага със средства на стойност 102 милиона евро, с които ще бъдат финансирани проекти на малките и средни бизнеси. До 2013 г. те можеха да получават финансиране по програмата „Конкурентоспособност“.

Целта на новата програма е да подобри условията за кредитиране на малки и средни предприятия в страната. Тя е разработена в съответствие с регламента на Инициативната за малки и средни предприятия в Европа. България се превръща в третата държава на Стария континент, в която работи подобен механизъм, след Испания и Малта.

В присъствието на вицепремиера по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев споразумението ще бъде подписано още от Главния директор на ГД “Регионална и градска политика” Валтер Дефа, от изпълнителния директор на Европейския инвестиционен фонд Пиер Луиджи Джилиберт и от директора на Дирекция “Централна и Южна Европа” на Европейската инвестиционна банка Флавия Паланца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *